Powered By Blogger

13 Ağustos 2013 Salı

İki Ağıt - Ataol Behramoğlu

Ataol Behramoğlu'nun ilk aldığım kitabı bu. Daha önce bir şekilde karşılaştığım şiirlerini okumuştum ancak hiç birisini "Bebeklerin Ulusu Yok" kadar etkileyici bulmamıştım. Bu kitabı bitirdikten sonra yine aynı kanıda olduğumu söyleyebilirim. Kitabın adı içindeki şiirlerin iki bölümde toplanmasından ve iki bölümde de bir trajediden bahsetmesinden geliyor. Birinci bölümün adı "Şili'ye Şiirler" ve burada 1970 yılında halkın seçtiği Şili devlet başkanının (Salvador Allende) 1973 yılında askeri darbeyle indirilmesi (General Pinochet) olayına yapılan bir atıf söz konusu. Aynı şekilde 1973 yılında ölen ünlü Şilili şair Pablo Neruda'dan söz eden şiirler var. İkinci bölümde "Sava'da Boğulan Türkler" başlığıyla yayınlanmış şiirler bulunmakta (Sava Balkanlarda bir nehir). İnce bir şiir kitabı. Bu nedenle okunması birkaç saatinizi alıyor sadece (tatil kitabı yapabilirsiniz). Ben çok beğenmedim şiirleri. Tahminimce bunun sebebi ilk şiir olarak "Bebeklerin Ulusu Yok" isimli şiiri okumuş olmam. Henüz bu kadar güzel bir şiiriyle karşılaşmadım. Ancak Ataol Behramoğlu günlük hayatta yaşadığı her şeyi şiirlerine aktaran bir şair. Böylece şiirlerinde bir sıcaklık yakalanabiliyor. Vaktiniz varsa okuyabilirsiniz. Ben yine de bu kitaptan değil de, en sevdiğim şiirinden alıntı yapmak isterim:

"İlk kez yurdumdan uzakta yaşadım bu duyguyu,
Bebeklerin ulusu yok
Başlarını tutuşları aynı
Bakarken gözlerinde aynı merak
Ağlarken aynı seslerin tonu
........
Babalar çıkarmayın onları akıldan,
Analar koruyun bebeklerinizi
Susturun susturun söyletmeyin,
Savaştan yıkımdan söz ederse biri
........"

2 yorum:

  1. Sevgili Mahrem-i Esra'r;

    Ataol Behramoğlu'nun kitapları sdece şiir değildir; döneminin yansımasıdır. Şiirleri belirttiğin gibi günlük konuşma diline yakındı ama bir çırpıda söylenecek basitlikte de değildir. Tabii kuşak farklılıkları da kuşkların yaşadığı dönemlerin yerel ve uluslararası olaylarının farklılığı da yazarına, eserine bakışı etkiler. KUTLUYORUM Kİ OKUMA VE ELEŞTİRME ERDEMLİĞİNE SAHİPSİNİZ. BAŞARILAR VE KÜTÜPHANELER DOLUSU KİTAP OKUMALAR...

    YanıtlaSil
  2. Taşer bey, değerli yorumunuz için teşekkür ederim. Daha fazla kitabını okuyunca farklı kanaatlerim olacağını tahmnin ediyorum :)İyi temenniniz için de ayrıca teşekkür ederim.

    YanıtlaSil

Hoşgeldiniz :) Yorumlarınız benim için bir kazançtır.